Urheilijan lisäravinteet: FAST Fuel – Lisää tehoja harjoituksiin oikealla treenijuomalla

Raikkaanmakuinen FAST Fuel Appelsiini

Miksi Crossfit-urheilijan pitää panostaa treeninaikaiseen energiaan?

Perinteisesti urheilujuomien pääasiallinen funktio on ollut nesteiden, energian (hiilihydraattien) ja suolan saatavuuden takaaminen pitkäkestoisissa/kovatehoisissa liikuntasuorituksissa. Tämä on edelleenkin urheilujuomien tärkein, ja yleisesti hyväksytty, käyttötarkoitus. Mutta voisiko urheilujuoma parantaa suorituskykyä jollain muullakin kulmalla? Tämä oli lähtökohtana, kun lähdimme kehittämään FUEL-urheilujuomajauhetta. Päädyimme kilpaurheilijoilta saamamme palautteen ja tutkimustiedon perusteella lisäämään erityisesti BCAA-aminohappoja laadukkaan hiilihydraatti-suolakombon oheen. BCAA:t ovat avainasemassa suojaamassa lihaskudosta harjoittelun aikana ja niillä voi olla myös uupumusta viivästyttävä vaikutus. BCAA-aminohappoja on toki geeleissä ja urheilujuomissa viime vuosina jonkin verran näkynyt, mutta niitä on pääsääntöisesti lisätty vain näön vuoksi, merkityksettömiä määriä. Pitoisuudet ovat yleensä olleet 500 mg:n luokkaa per annos, kun tehoavat määrät lasketaan vähintään grammoissa. FUEL-juomajauhe sisältää BCAA-aminohappoja 9,1 g per annos. 

 

Myös Winter War -kisojen demourheilija Sanna Venäläinen saa lisätehoja harjoituksiinsa FUEL-urheilujuomasta. (Kuva: RXd Photography, Aphrodite Games 2017)

Eivätkö BCAA-aminohapot ole vain bodareille?

BCAA-aminohapoista tärkein, leusiini, on avainasemassa proteiinisynteesin käynnistäjänä. Se siis suojaa lihaskudosta harjoiteltaessa, mikä taas vähentää lihaskudoksen purkua energiaksi ja luonnollisesti tätä kautta nopeuttaa palautumista. On myös vahvoja viitteitä siitä että BCAA-aminohapot saattavat estää neuraalista, eli hermostollista väsymystä, ainakin pitkäkestoisessa suorituksessa. Sama saattaa hyvinkin päteä myös erityisen kovatehoisissa ja uuvuttavissa CrossFit-harjoituksissa. Tällä hetkellä käydään paljon keskustelua, että tämä neuraalinen väsymys, olisi yhtä merkittävä suorituskykyä laskeva tekijä kuin energiavarastojen ehtyminen ja lihasten väsyminen.

Sisältääkö FUEL myös muita aminohappoja?

FUEL:iin on lisätty myös glutamiinia, jonka merkityksestä varastohiilihydraattien muodostuksessa on näyttöä. Eräässä jalkapalloilijoilla tehdyssä tutkimuksessa pelaajien suorituskyky säilyi pelisimulaation aikana korkeammalla tasolla, kun urheilujuomaan oli lisätty glutamiini-aminohappoa. Glutamiini on suojannut tutkimuksissa myös maratonin aiheuttamalta vastustuskyvyn laskulta. Viimeisenä aminohappona FUEL sisältää energiajuomissa käytettävää tauriinia sen soluja suojaavan ja mahdollisen välittäjäaineroolin vuoksi. Myös tauriinin (+BCAA) vaikutuksesta lihasarkuuden vähentämisessä kuormittavan harjoituksen jälkeen on näyttöä.

Teksti: Harri Männistö, ravintoasiantuntija/FAST


Lähteet:

Blomstrand E. A role for branched-chain amino acids in reducing central fatigue. J Nutr. (2006)

Blomstrand E, et al. Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical
exercise. J Nutr. (2006)

Castell LM, et al. The effects of oral glutamine supplementation on athletes after prolonged, exhaustive
exercise.

Favano A, et al. Peptide glutamine supplementation for tolerance of intermittent exercise in soccer player.
Clinics (Sao Paulo). 2008 Feb;63(1):27-32.

Ra SG, et al. Additional effects of taurine on the benefits of BCAA intake for the delayed-onset muscle
soreness and muscle damage induced by high-intensity eccentric exercise. Adv Exp Med Biol. (2013)

Trachtman H, et al. Taurine attenuates renal disease in chronic puromycin aminonucleoside nephropathy.
Am J Physiol. (1992)

Wu QD, et al. Taurine prevents high-glucose- induced human vascular endothelial cell apoptosis. Am J
Physiol. (1999)