Winter War x MAJ yhdessä esittää: Hyvinvoinnin vaikuttajat – Piia Pajunen

PIIA PAJUNEN – FITNESS VS TOIMINNALLINEN HARJOITTELU

Fitness VS Toiminnallinen harjoittelu. Tämä kuuluisa vastakkainasettelu. Nämä kaksi asiaa vaikuttavat olevan täysin eri maailmasta, mutta ne ovat loppupeleissä yllättävän lähellä toisiaan. Vastakkainaseteltuna näistähän keksitään usein vaikka ja mitä sekä välimatka tuntuu muovautuvat syväksi kuiluksi. Toisessa kuulemma rikotaan paikat sirkustellessa eikä sillä edes lihas kasva ja toisessa kuulemma vain runtataan aivottomasti ilmapallolihaa, eikä lopulta pystytä edes keholla mihinkään. No onkohan se todellisuudessa ihan näin?

Jos nyt mietitään ihan tavan harrastajan kannalta, niin järkevästi toteutettu toiminnallinen harjoittelu lisää kyvykkyyttä, kehonhallintaa, voimatasoja ja usein heijastuu myös suotuisasti ulkoisen habituksen puolelle. Fiksusti rakennettu fitness- tai bodaus-harjoittelukokonaisuus itseasiassa toteuttaa tätä aivan samaa. Toiminnallinen harjoittelu näkyy varmasti selkeämmin hapenottokyvyn ja monipuolisemman suoritutuskyvyn kehittymisen puolella kun taas fitness- ja bodaus usein enemmän siellä tarkoituksenmukaisen lihaskasvun puolella sekä tilanteesta riippuen myös mahdollisesti voimatasoissa. Molemmilla on vahvat yhteneväisyydet, mutta tähtäimen terävin kärki on tarkoituksen mukaisesti hieman eri.

Jos kumman tahansa laadukasta valmennussuunnitelmaa toteuttaneen harrastajan tai urheilijan heittää tämän matalan aidan toiselle puolelle testaamaan treeniä eri näkökulmasta, niin väittäisin, että lähtökohdat ovat todella hyvät, ja oppiminen sekä kehittyminen pääsee jo alusta asti hyvällä liekillä vauhtiin. Molemmat kokonaisuudet voidaan myös toteuttaa päin honkia, jolloin käytännössä sama vaihdos ei juurikaan toimi ihan niin mutkattomasti. Tällöin joudutaan ottamaan isoja askeleita taaksepäin ja paikkailla puutteelisia perustaitoja ja ominaisuuksia siellä perusteiden puolella. Perusteet molemmissa ovat hyvin pitkälle samat. Liikehallinta, kehonhallinta, voimantuotto, motoriikka ja perusliikemallit.

Vastakkainasettelussa ei usein saada mitään edistävää aikaiseksi. Sen sijaan olisikin hyvä pohtia, mitä vastapuolelta voitaisiin oppia. Fitness-puolella harjoittelua tukeva ruokavalio on lähes automaattisesti mukana, josta voisi olla hyötyä määrätietoiselle toiminnalliselle treenaajalle tai CrossFit-harrastajalle. Toiminnallisessa harjoittelussa taas usein on mukana monipuolisuutta, toiminnallisuutta sekä kehon liikkuvuutta edistäviä harjoitteita jo lähes automaationa, josta taas fitness- ja bodauspuolen treenaajat voisivat saada suurta apua tukemaan omaa harjoittelua, kehittymistä ja hyvinvointia sekä pienentämään loukkaantumisriskiä.

Toki ikinä ei voi yleistää, sillä tapoja toteuttaa on monia. Viime aikoina on kuitenkin ollut havaittavissa molemmilta puolilta toistensa parhaimpien puolien hyödyntäminen omiin tarkoituksiin soveltaen, ja toivotaan, että suunta jatkuisi tällaisena myös tulevaisuudessa!