Winter War x MAJ yhdessä esittää: Hyvinvoinnin vaikuttajat – Anna-Mari Niutanen

Anna-mari Niutanen (nepra) – Vaatteet osana hyvinvointia

Hyvinvointi (wellbeing) on laaja teema, josta riittää ammennettavaa monesta näkökulmasta. Nykyisin hyvinvointia tarkastellaankin hyvin kokonaisvaltaisesti ja ymmärretään, että yksilön hyvinvointi koostuu monesta palasesta niin liikunnasta, ravinnosta ja levosta kuin myös läheisistä ja ystävistä. Hyvinvointi ei ole vain fyysistä hyvinvointia vaan mielenterveydellä on vähintään yhtä suuri vaikutus kokonaisuuteen. 

Népran perustamisesta lähtien olemme pohtineet, millä tavalla vastuullisesti valmistetut vaatteet voivat tukea hyvinvointiamme. Vaatteet ja niiden merkitys kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa on aihe, josta ei juurikaan löydy tietoa. Kuitenkin kun vaatteita tarkastelee syvemmin osana hyvinvointia, voi sieltä löytää useampia merkityksiä. Népra on hyvänmielen urheiluvaatemerkki kuten jo monelle tuttu sloganimmekin sanoo “activewear that makes you feel good”. Haluamme luoda vastuullisia vaatteita, jotka tukevat kaikentasoisten urheilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Istuvat vaatteet treeni(motivaation) tukena

Jokainen, joka on joskus treenannut vaatteissa, jotka tuntuvat ikäviltä päällä hikoillessa tai nostellut housuja jatkuvasti ylöspäin burpeiden välissä, tietää, että hyvin istuvat vaatteet voivat olla treenin pelastus. Treenatessa vaatteita ei pitäisi meidän mielestä miettiä ollenkaan, ja silti sopivien treenivaateiden löytäminen voi välillä tuottaa pään vaivaa.

Turha ostaminen tai huti ostot eivät saa ketään voimaan hyvin, mutta kokeneet treenajat tietävät, että uudet laadukkaat vaatteet tarpeeseen ostettuna motivoivat treenaamaan. Uusissa pöksyissä tai paidassa treeni tuntuu aina sujuvan hieman paremmin aikoina, jolloin motivaatiota saa etsiä.

Vaatteiden istuvuus on Népran tärkein tavoite. Mallistomme kasvaa hitaasti ja varmasti, sillä suunnittelemme vaatteet kestämään lajin tuomia vaatimuksia, hikeä ja pesukertoja. Hyvin suunniteltu ja vastuullisesti tuotettu vaate kestää siis aikaa ja käyttöä, mikä tekee siitä myös ekologisen valinnan. Hyvin istuvia, vastuullisesti valmistettuja ja ajattoman tyylikkäitä vaatteita tekee mieli käyttää pitkään ja niistä muodostuukin usein lempivaatekappaleita, jotka tukevat sekä treeniä että hyvinvointia. 

Vastuulliset vaatteet hyvinvoinnin tukena

Uskomme vahvasti siihen, että vähemmän on enemmän, ja tietynasteinen minimalismi parantaa etenkin henkistä hyvinvointiamme. Kuluttamalla vähemmän mutta valitsemalla vastuullisesti tuotettuja tuotteita voimme paremmin, koska vältymme tavaraähkyltä, rahaa (ja aikaa) säästyy niihin oikeasti pitkällä tähtäimellä iloa tuottaviin asioihin ja elämyksiin, ja samalla arvot vastuullisten merkkien takana tuovat hyvän mielen. 

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia uhkakuvia, ja jokaisen meistä on muutettava tapojamme ja kulutustottumuksiamme, jotta ilmasto saadaan pelastettua. Vaateteollisuus on yksi suurimmista saastuttajista ja suurin syy tähän on pikamuoti ja nykyiset kulutustottumuksemme. 

Tämän lisäksi tekstiiliteollisuus on yhä teollisuuden ala, jota ei ole pystytty automatisoimaan. Ompelukoneiden takana istuvat ihmiset, ja viime vuosikymmeninä vaatteidemme tuotanto on siirtynyt maihin, joissa lainsäädäntö ei takaa ihmisille turvallisia työoloja eikä riittävää palkkaa elämiseen. Monissa maissa käytetään edelleen lapsityövoimaa, vaikka se ei niin sanotuissa virallisissa tehtaissa olekaan sallittua. Tehtaiden on kuitenkin helppo kiertää tätä toimimalla välikätenä ja antamalla vaate-erä jonkin epävirallisen tekijän tuotettavaksi. 

Tällaisen tekstin lukeminen ei tuota kenellekään hyvää oloa, ja silti tämä on totuus, joka piilee jokaisen vastuuttomasti tuotetun vaatteen takana. Kuitenkin meistä harvat haluavat aiheuttaa tahallaan harmia muille ihmisille tai ympäristölle. Faktoja tiedostamalla ei tarvitse kuitenkaan vaipua synkkyyteen. Eettisten ja ekologisten valintojen tekeminen on nykyään jo huomattavasti vaivattomampaa, sillä tarjonta on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana huimasti.

**

Lyhyesti kiteytettynä suosimalla vastuullisesti valmistettuja tuotteita saamme itse hyvän mielen ja käyttöömme laadukkaita vaatteita, jotka tukevat sekä treeniä että motivaatiota. Samalla valintamme vaikuttavat koko maapallon ja sen ihmisten hyvinvointiin, sillä se osaltaan auttaa muuttamaan nykyisiä tapoja tuottaa ja kuluttaa. Toisin sanoen, vastuullisuudessa ei ole kyse vain siitä, että me yksilöinä ostamme tai Népran kaltaiset yritykset tuottavat vastuullisia vaatteita vaan siitä, mitä tällaiset teot merkitsevät isossa mittakaavassa. 

Laajassa skaalassa vaatteet ovat merkittävä osa ei vain yksilön vaan myös osa kollektiivista sekä ympäristön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jokainen harkittu vastuullinen ostos on merkittävä ekoteko, joka auttaa meitä ja muita voimaan paremmin.