Winter War x MAJ yhdessä esittää: Hyvinvoinnin vaikuttajat – Johannes “Hatsolo” Hattunen

 

Johannes Hattunen: Motivaatio ja henkinen hyvinvointi

 

KADONNEEN MOTIVAATION METSÄSTYS

Mä oon breikannut kohta 20 vuotta ammattimaisesti ja voittanut matkan varrella useita kymmeniä kansainvälisiä mestaruuksia. Vaikka tänä päivänä breikki maistuu paremmin kuin koskaan, niin haluan olla rehellinen. Oon kahlannut läpi aikoja, jolloin tanssiminen ei ole kiinnostanut pätkääkään. Näinä aikoina jo pelkkä ajatus treenistä oli tervanjuontia ja kun vihdoinkin sain raahattua itseni salille, ei moovit todellakaan lähteneet toivotulla tavalla. Eräällä ulkomaan reissulla touhusta karisivat viimeisetkin motivaation rippeet, kun vieressä oleva kaveri painoi treenin loppuun pari ylimääräistä burbeeta pelkästä liikunnan ilosta. Kun pääsin takaisin kotiin, mietin Sannin tavoin ”että mitähän v*ttua, multa alkaa kohta huumori loppua”. Miks se juttu, joka ennen oli päivän kohokohta, aiheutti nyt pelkkää vitutusta? Jos sä satut olemaan juuri tällä hetkellä kuvailemassani tilanteessa, niin älä huoli. Motivaatiokuopasta on mahdollista ponnistaa ylös ja tässä on ohjeet miten sä tuut tekee sen!

KUUNTELE ITSEÄSI

Silloin kuin treeni ei maistu, on ehdottoman tärkeää pysähtyä ja kuunnella itseään. Kadoksissa oleva motivaatio ei valitettavasti löydy puskemalla kiukkuspäissään kovempaa, eikä lukemalla sitaatteja instasta tyyliin “Motivation is for the WEAK!”. Sen sijaan suosittelen tunnistamaan syyt ongelman taustalla. On aika lopettaa valittaminen ja alkaa olemaan rehellinen itselleen. Ongelman alkujuurille pääset nopeasti kysymällä itseltäsi seuraavat kaksi kysymystä.

1. Miksi salille lähteminen on vaikeaa?
2. Mikä treenissä vituttaa?

Mä oon kysynyt edelliset kysymykset itseltäni ja asiakkailtani tuhansia kertoja. Yleisimmät vastaukset motivaatio-ongelmien taustalla ovat seuraavat:

• Liiallinen kiire arjessa.
• Liian korkeat tavoitteet treenissä.
• Kivut ja loukkaantumiset.

Jokainen edellä mainituista ongelmista on merkki höllätä tahtia. Jatkuva kiire arjessa tappaa motivaation seuraavalla tapaa. Kiireelle yritetään hakea vastapainoa treenaamalla aivan hemmetin kovaa. Stressin johdosta kroppa ei enää palaudu, minkä vuoksi treeni ei kulje toivotulla tavalla. Asetetut tavoitteet muuttuvat mahdottomiksi tai niihin pyritään pääsemään sisun voimalla. Väkisellä vääntäminen saattaa tuoda tuloksia alkuun, mutta ennen pitkää keho alkaa brakaamaan ja pahimmillaan koko homma tyssää loukkaantumiseen. Mä olen käynyt tän toimintamallin läpi kymmeniä kertoja. Jossain vaiheessa kyllästyin ja päätin opetella miten kierre katkaistaan ennen motivaation täydellistä kadottamista. Tässä sulle kolme vinkkiä.

PIDÄ BREIKKI

En tarkoita, että sun pitää heti varata itsellesi tanssitunteja vaan sitä, että otat aikaa itsellesi. Anna itsellesi lupa levätä. En tarkoita nyt viikon täysilepoa vaan muutaman viikon iisimpää jaksoa treenien ja muiden juttujen suhteen. Motivaation puute on hyvä syy ottaa kalenteri käteen ja järjestää aikataulut uuteen uskoon. Kokeile saatko muokattua arkea yksinkertaisempaan suuntaan ja siten annettua enemmän aikaa itsellesi. Kun ajankäyttö on balanssissa ja arki ei tunnu kiireiseltä, kadonnut motivaatio saattaa löytyä kuin itsestään.

OPETTELE UUTTA

Mä aloitin tanssin puhtaasti sen takia, että oli ihan uskomattoman siistiä oppia uusia juttuja ja kehittyä. Nykyään käytän samaa kikkaa motivaation herättelyyn duuneissa ja treeneissä. Kun esimerkiksi breikkaaminen ei maistu, en jysähdä valittaen sohvalle, vaan haen rohkeasti inspiraatiota muista lajeista. Mä joogaan, lumilautailen, tai vaikkapa painin. Valkoinen vyö päällä BJJ -treeneissä pörräämimen tai sata-kasikymppisten harjoittelu rinteessä ovat loistavia tapoja innostua uudestaan ja ottaa etäisyyttä normaaleista arki- ja treenirutiineista.

KERTAA TAVOITTEESI

Motivaatio katoaa helposti kun tavoitteet ja suorituspaineet ovat liian korkealla. Ellet ole huippu-urheilija, ei päällimmäisen syyn harrastaa tulisi koskaan olla ainainen parempien tuloksien jahtaaminen. Kehityksen seuraaminen on motivoivaa, mutta ennemmin tai myöhemmin rajat tulevat vastaan, myös huipuilla. Siksi kannattaakin opetella nauttimaan tuloksien sijaan myös itse treenaamisesta ja siitä, että on terve. Edelleenkin ihmettelen miksi ihmeessä jengi lähtee salille tai lenkille kiukuttelemaan kun sattuu ja ei kulje. Mä olen käynyt keskustelua tanssitavotteista itseni kanssa. Aikaisemmin halusin ainoastaan voittaa skaboja. Tämä johti tilanteeseen, että treeneihin mentiin vaikka kaikki raajat teippattuina, koska #BEASTMODE. Joka kerta piti pystyä parempiin ja hullumpiin suorituksiin. Kipujen, vammojen ja liiallisen treenaamisen johdosta tanssista katosi ilo.

Nykyään tavoitteeni tanssin suhteen kuuluvat seuraavasti:
Huolehdin valinnoillani, että tekeminen on hauskaa, lisää itseluottamustani arjessa ja olen liikuntakykyinen myös vanhoilla päivilläni.

Uusien tavoitteiden ansioista opin kuuntelemaan itseäni paremmin. Käytin aikaani kehonhuoltoon, lepoon ja parempaan ravintoon. Pian hommasta tuli taas hauskaa, kivut ovat pysyneet jo vuosia poissa ja jostain syystä pokaalejakin on kertynyt kaappiin yhtä tiiviiseen tahtiin kuin ennenkin. Mä haluan omalla esimerkilläni muistuttaa sua, että treenaaminen saa olla nykypäivänä hauskaa ja tuloksia tulee, vaikkei se olisikaan aina niin perhanan vakavaa!

Mahtavaa treenikevättä 2019 just sulle! – Johannes