Winter War -mestarit vuosimallia 2019: Ennakkosuosikkien loistoa ja uusien nimien läpimurtoa

Winter War 2019 -kilpailu urheiltiin tutuissa maisemissa Tampere Areenalla helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Entistä suurempana ja astetta hiotumpana järjestetty tapahtuma sisälsi lukuisia hienoja hetkiä, loistavia urheilusuorituksia ja mikä tärkeintä, areenallisen todellista voittamisen tahtoa ja juhlan tunnetta niin kentällä kuin sen laidoilla ja katsomoissakin.

Winter War media nappasi kunkin sarjan voittajan hetken haastatteluun tuoreeltaan palkintojenjaon jälkimainingeissa.

 

SKAALATTU SARJA

Skaalattu sarja kisattiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa laajennettuna kahdeksan kilpailijan voimin. Sarjan sääntöjen mukaisesti kokemus isoista kisakentistä oli jokaiselle urheilijalle uran ensimmäinen, ja kisaviikon lauantaina WW:n yleisö pääsikin todistamaan monta hienoa urheilutarinaa.

Naisten skaalatun sarjan ja samalla koko kilpailun nuorin urheilija nähtiin tänä vuonna Savonlinnasta. Vasta 16-vuotias Jenni Immonen (CrossFit SLN) tuli, urheili, ja hyppäsi lopulta korkeimmalle palkintopallille. Immosen rinnalle kärkikolmikkoon tiensä urheilivat kisan kakkonen Jutta-Emilia Lohi (CrossFit Routa) sekä kolmanneksi noussut Kaisa Haunia (Reebok CrossFit 33100).

Winter War 2019 naisten kärki: 1. Jenni Immonen, 2. Jutta-Emilia Lohi ja 3. Kaisa Haunia.

 

Immosen urakka skaalatussa sarjassa nousee entistä vaikuttavammaksi, kun ottaa huomioon urheilijan lajitaustan – tai pikemminkin sen kapeuden

– On tämä ollut iso matka siinä mielessä, että oon vasta aloittanut koko lajin. Taustaa on sellaiset puoli vuotta.

Siinä missä urheilija on vielä uusi lajissaan, tuli idea skaalattuun sarjaan osallistumisesta sekin pian ja yllättäen. Immosen mukaan valmentaja sai urheilijan houkuteltua mukaan niinkin hyvissä ajoin kuin karsintaviikon maanantaina.

 

 

Immosen tausta on kamppailulajien puolelta, tarkemmin kuuden vuoden ajalta judon parista. Taustaa painonnostosta tai ylipäätään toiminnallisesta harjoittelusta ei liiemmin ollut, mutta siitä ei ollut hidastetta savonlinnalaiselle WW:n kisakentällä. Kisauran korkkaaminen on saanut nuoren urheilijan katsomaan jo päättäväisesti kohti tulevaa.

– Ehdottomasti tulen ottamaan kisoja lisää, mutta vielä en tiedä tarkemmin.

Ehkä WW:n yleisessä sarjassa ensi vuonna?

– Se voisi olla kiva.

 

 

Miesten skaalatussa voittajaosastolta löytyi ehkäpä enemmän ikää, mutta kokemuksena WW oli yhtä lailla uusi. Sarjan voiton itselleen napanneella Eero Juvosella (CrossFit Takomo), 34, on kertynyt lajitaustaa kahdelta ja puolelta vuodelta, mutta isompia kilpailuja urheilija ei ole ennen netonnut. Kunniaa näihin karkeloihin osallistumisesta Juvonen antaa naisten yleisen sarjan kilpailija Laura Pihkalalle (WW Median tarinaa Pihkalasta voit lukea täältä ja täältä).

– Laura vinkkasi, että tää voisi olla hyvä kisa, ja sellainen, mihin kannattaa osallistua. Näinhän se oli, ja ihan hyvin meni, joten Lauralle kiitokset siitä, että lietsoi innostusta!

 

 

Viikonlopun kohokohdaksi urheilija nostaa eheyden ja hyvin sujuneen kokonaisuuden.

– Oikeastaan se, että tää meni näinkin hyvin. Voidaan sanoa, että oli aika hankala valmistautuminen viimeisen kahden viikon ajalta, ettei oikeastaan mikään mennyt niin kuin oli suunniteltu. Mutta siitä huolimatta pystyi suoriutumaan tässä tilanteessa ihan kohtalaisesti, mikä oli tosi hyvä juttu, Juvonen kertoo.

– Ja tietty myös se, että tässä näkee tosi paljon hyviä urheilijoita. Pitkä on vielä matka, jos haluaa päästä ja pärjätä yleisessä sarjassa, mutta on aina hyvä nähdä, missä se kärki menee. Se on tosi siistiä.

 

 

Taso on nyt katsastettu, mutta suunnitelmia ensi kaudelle ja mahdolliselle yleisen sarjan karsinnalle Juvonen ei vielä lähtenyt määrittelemään.

– Ei mennä vielä ihan niin pitkälle. Sitä pitää katsoa sitten, kunhan on ehtinyt hieman palautua tästä ja ottaa muutamia harjoituksia taas alle, Juvonen vinkkaa.

Miesten skaalatussa kunnioitettavasti toiselle sijalle itsensä urheili Marko Palomäki (CrossFit Lapua) ja kolmanneksi Lauri Lommi (CrossFit Svartbox).

 

Winter War 2019 skaalatun sarjan miesten kärki: 1. Eero Juvonen, 2. Marko Palomäki ja 3. Lauri Lommi.

 

YLEINEN SARJA

Kilpailun yleinen sarja tarjosi katsojille Tampere Areenalla ja kotikatsomoissa monia tuttuja ja vakuuttavia nimiä aiemmilta kisalavoilta. Naisten puolelta voittajan viittaa soviteltiin Suomen ehdottomaan CF-kärkeen kuuluvalle Mirka Henrikssonille jo hyvissä ajoin ennen kisan, ja jopa karsinnan alkua. Ja voittohan sieltä tuli lopulta kirkkaasti tulikin.

– Tuntuu hyvältä, etten tuottanut pettymystä! Tavoite saavutettu ja saatiin se, mitä tultiin hakemaan, urheilija naurahtaa.

– Viikonloppu oli tosi mielenkiintoinen ja monipuolinen, tosi vaihteleva olotilan puolesta. Välillä tuntui, että on niin väsynyt, ettei jaksa, kun sitten taas loppua kohden tuntui, että energia vaan kasvoi ja oli palautuneempi.

 

 

Naisten yleisen sarjan kärkeen ylsivät Henrikssonin jälkeen toiselle sijalle Roosa Ahonen (CrossFit East Turku) sekä kolmantena Kajsa Ojala (CrossFit Jeppis). Epäselvyyttä voittajasta ei kuitenkaan enää ennen lauantai-iltapäivän finaalia ollut, ja Henriksson kirjasikin itselleen voiton yli sadan pisteen erolla. Kolmea lajia lukuun ottamatta urheilija ei sijoittunut kertaakaan kärkiviisikon ulkopuolelle.

Valmistautuminen talven pääkisaan sisälsi kunnon ylläpitoa ja voiman kehittämistä. Vaikka Henriksson on kokenut ja menestynyt urheilija kisakentillä eikä turhia liiemmin jännitä, antoi ennakkosuosikin asetelma valmistautumiselle oman lisämausteensa.

– En oo enää niin hirveästi jännittänyt kisoja, mutta nyt, kun tiesi että on tulossa paljon tuttuja, ystäviä ja perheenjäseniä katsomaan ja kannustamaan, halusi vain skarpata entistä enemmän suoritukseen.

 

 

Viime vuoden hopeasija on nyt kirkastettu ja paikka Winter War-mestarina lunastettu. Tulevan suhteen Henriksson kertoo varaavansa hetken ylimenokaudelle, vaikkakin seuraava todellisempi paikka tulee vastaan mahdollisesti jo parin viikon päästä, kun CrossFit Games -kilpailujen kaikille avoin karsintasarja Open startataan saleilla ympäri maailman.

– Noh, kyllähän sitä Openia täytyy miettiä, mutta katson oman jaksamisen kannalta, mikä on paras vaihtoehto.

 

Winter War 2019 yleisen sarjan naisten kärki: 1. Mirka Henriksson, 2. Roosa Ahonen ja 3. Kajsa Ojala.

 

Jos naisissa taistelua käytiin kakkos- ja kolmossijoista, miesten yleisessä sarjassa tilanne säilyi tiukkana aivan finaalin maaliviivoille asti.

Tämän kauden karsinnan nimiinsä napannut Topias Romo (CrossFit Pieksämäki) otti finaalilajista voiton, mutta lopulta pieksämäkeläinen sai nousta kokonaiskilpailun kolmannelle palkintokorokkeelle. Toiseksi ylsi tiukasti kärkikahinoissa läpi viikonlopun taistellut Niklas Ahti (CrossFit Vantaa), joka sai taipua lopulta voittajaksi kruunatulle Joosua Eskeliselle (CrossFit Huntti) 18 pisteellä. Eskelisen voitot lajeista 5 ja 10 sekä vakuuttava esiintyminen muista lajeista takasi turkulaiselle ja viime vuoden mestarille back to back -voiton.

 

 

Hyvältä tuntuu, sen voi hymy kasvoilla todeta. Mutta helpolla mestaruustitteli ei tänä vuonna missään tapauksessa irronnut.

– Aika rankka viikonloppu oli. Oli paljon lajeja, varmaan ennätysmäärä, mitä ollaan aiemmin tehty. Tosi erilaisia lajeja, ja lisäksi aika paljon oli noita ergometrejä, mikä on metabolisesti aika kuluttavaa, ja toki henkisestikin. Mutta, kisoissa vaihtuu aina teemat, ja tänä vuonna oli sellainen teema, urheilija pohtii.

Eskelinen on kiistatta yksi sarjansa vahvimmista urheilijoista, ja siitä yleisö niin Areenalla kuin kotona streamin välityksellä saivat myös kisaviikonloppuna nauttia. Kaksi viikonlopun lajeista sisälsi puhdasta painonnostoa suurilla painoilla, mikä petasi Eskeliselle suvereenin paikan parrasvaloissa. Viikonlopun isoin yllätys löytyi urheilijan mukaan siltikin työntölavalta, millä Eskelinen nappasi selkeän lajivoiton käsittämättömän kovalla 160 kg rinnallevedolla ja työnnöllä.

– No en mä odottanut, että vetäisin sataakuuttakymmentä kiloa raakana rinnalle. Kyllä mä tiedän että saan sen kyykyn kautta, mutta siinä tilanteessa se ei tuntunut miltään. Kyllä sillä yleisöllä on vaikutusta, se on joka vuosi ollut niin, mä nautin siitä ja tiedän, että he tietävät kuka mä oon. Tänä vuonna itse järjestäjätkin sen mulle peesasivat, urheiija vinkkaa.

 

 

Kahden peräkkäisen WW:n voittoon urheilleen Eskelisen rekordi kilpailijana on vaikuttava. Väistämättä herää kysymys, mihin urheilija on suuntaamassa seuraavaksi.

– Tuo onkin hyvä kysymys. Mä tuossa juuri sanoin, että ihan alkuperäisen suunnitelman mukaan mun ei enää pitänyt tulla tänne, mutta kuitenkin tulin. Tämä on ainakin toistaiseksi viimeinen Winter War, mihin mä tuun, Eskelinen kertoo.

– Se ei välttämättä tarkoita, että oon lopettamassa kilpailemisen. On ollut puhetta ja suunnitelmaa Peurosen Petterin kanssa, että lähdettäisiin ulkomaille kokeilemaan joukkuekilpailua, katsomaan, riittääkö rahkeet siihen, hän lisää.

– Tässä nyt on kuitenkin oltu aika monta vuotta pyörimässä, ja on hauska lopettaa sinne, missä tää on periaatteessa alkanutkin. Mä pyrin vain pitämään hauskaa, vielä kun paikat on kunnossa, on nuori ja niin edelleen.

Vaikka kisaura saaneekin jatkoa, on Eskelisen ja suomalaisen lajikansan taholta ainakin yksi aikakausi tulossa tällä erää päätökseensä. Lopullista viimeistä sanaa ei kuitenkaan ole vielä sanottu. ja sen urheilija hymy kaarella vinkkaakin.

– Vähän niin kuin Arnold Schwarzenegger aikoinaan Terminatorissa sanoi, I’ll be back.

 

Winter War 2019 yleisen sarjan miesten kärki: 1. Joosua Eskelinen, 2. Niklas Ahti ja 3. Topias Romo.

 

Winter War -järjestäjätiimi onnittelee jokaista kilpailuun osallistunutta hienosta kisaviikonlopusta ja kiittää kaikkia mukana olleita vapaaehtoisia ja kumppaneita! Ilman teitä ei tätä kaikkea saataisi toteutettua.

Kaikkien sarjojen tarkat tulokset löydät leaderboardilta.