URHEILIJAKUVA: LAURA PIHKALA, TASAPAINO ELÄMÄSSÄ (3/3)

WW:n Urheilijakuvan kolmiosaisessa sarjassa esitellään kisalavoilta vuosien varrelta koko lajikansan tietoisuuteen nousseen, yleisen sarjan urheilijan tarinaa ja matkaa läpi treeni- ja kisakausien. Kolmannessa ja viimeisessä osassa katsotaan kulunutta kautta muutoksineen, sen kruunanneita Winter Waria ja painonnoston SM-kilpailua sekä myös kohti tulevaa. Sarjan ensimmäinen osa (työ)elämän ja tavoitteellisen harjoittelun tasapainottamisesta luettavissa täältä ja toinen kisavalmistautumisesta työ- ja muun elämän ohella täältä.

Yhtenä päivänä paistaa aurinko, toisena sataa räntää ja tulvii. Talvi on kääntymässä kevääksi, mikä tietää myös monen suomalaisen CrossFit-urheilijan kohdalla CrossFit Open -karsintaa tai vaihtoehtoisesti uuden kauden alkua.

Sarjassa seuraamamme, Konalan CrossFit 10K:ta edustavan ja salilla valmentavan Laura Pihkalan, 27, kohdalla edellinen kausi päättyi paitsi onnistumiseen Winter War -kisassa Tampereella – missä urheilija nappasi kunnioitettavan 7. sijan – myös yhden urheilijan tavoitteen ja unelman täyttymiseen painonnoston SM-lavalla helmikuun puolivälin tienoilla.

Viime viikkoihin on mahtunut monia hienoja hetkiä sekä pitkän kauden aikana tehdyn työn tuloksen mittaamista. Millä tavoin urheilija ja täyspäiväinen sairaanhoitaja katsoo itse kuluneeseen talveen ja kauteen, entä tulevaan?

 

 

Moikka taas Laura! Alkuvuoteen on mahtunut paljon kaikenlaista. Mitä kuuluu?

“Nyt on kieltämättä ihan superhyvä fiilis! Lomalla on hyvä olla. :)”

 

Aloitetaan helmikuun alusta, milloin kuluneen kauden ja talven harjoitustunnit, kova työnteko ja valmistautuminen laitettiin todelliseen testiin – siis kisakentällä Winter Wareissa. Millainen fiilis kisaviikonlopusta jäi?

“Tosi hyvä!!! Ihan jos lähtee kisajärjestelyistä, niin mun mielestä viikonloppu oli erittäin onnistunut. Urheilijan näkökulmasta sai keskittyä ihan vain siihen itseensä eli kilpailemiseen. Sai vain nauttia! Siisteimmät kisat, joissa oon koskaan kisannut – ja oon kuitenkin kisannut jo 19 vuoden ajan! 😉 Mulla oli huippuhyvät huoltajat ja kannustusjoukot, ja kuten somessakin oon kirjoitellut, niin kokonaisuudessaan ei olisi paljoa paremmin voinut mennä! Urheilijoiden kesken oli ihan älyttömän hyvä meno koko viikonlopun, mistä tykkäsin erityisen paljon.

Mitä omaan suoriutumiseen tulee, niin kuin tämän sarjan aiemmissa osissa olenkin puhunut, aika hyvin oon oppinut tuntemaan, mikä itselläni toimii. Nyt kaikki valmistautumisesta kisapäiviin ja kisapäivinä lämmittelystä palautumiseen – kaikki onnistui todella hyvin ja väitän, että kaikki jäi kentälle!”

 

 

”Mä oon vähän joutunut viime aikoina pohtimaan, et millä tasolla mun omasta mielestäni pitäisi pystyä urheilemaan ottaen huomioon mun elämäntilanteen ja sen määrän, mitä pystyn tähän panostamaan. En esimerkiksi treenaa säännöllisesti kahta kertaa päivässä, enkä varmaan tuu koskaan treenaamaankaan. Oon kyllä kokeillut, mut se ei vaan toimi mulla. Joudun korvaamaan määrän laadulla. 😉

Mun mielestä tärkeintä on, et se kuinka paljon pystyy antamaan, kohtaa sen, millaiseen suoritukseen pystyy vaikka kisoissa ja onko siihen ja omaan kehitykseensä tyytyväinen. Mä tiedän, etten pysty ihan Suomen kärkeä haastamaan kuin yksittäisissä lajeissa tai ominaisuuksissa, joten olin tähän kisasuoritukseen kyllä tosi tyytyväinen.

Toki on totta, et kehitys loppuu tyytyväisyyteen ja aina löytyy parannettavaa. Eli ei tarvitse tässä kohtaa vielä lajia lopettaa! 😀 Omat kehityskohteet ja heikkoudet tuli jälleen oikein selviksi.”

 

Kuva: Petri Pakarinen

 

 

Sen lisäksi, että paketoit hienon WW-viikonlopun, vedit painonnostokengät tosimielessä uudelleen jalkaan jo kahden viikon jälkeen painonnoston SM-kisoissa. Millä tavoin valmistauduit niihin? Entä miten palautuminen onnistui?

“Noh, se eka viikkohan meni perinteisesti kipeänä. 😀 Ehdin kuitenkin onneksi ihan hyvin valmistautumaan. Suunnitelmat meni vähän uusiksi kuumeilun takia, mutta huomasin siinä viikolla ja jo aiemmin kauden aikana oman painoni lähteneen hienoiseen laskuun – kun sitähän on vähän tarkkailtava näiden painoluokkien vuoksi.

Mietittiin siinä sitten valmentajani Karoliina Paukkalan kanssa, että alle 64kg:n sarja tulee olemaan tasoltaan todella kova, ja myös juteltuani seurani Tampereen Pyrinnön koutsien kanssa päätettiin, että alle 59-kiloisiin on mahdollista pudottaa ja siellä olisi hyvät saumat, eli sinne mennään. Sain Pyrinnöltä hyvät ohjeet painonpudotukseen, ja pitihän siinä pari päivää vähän kituutella mut hyvin se meni. 😀

Ihan ensimmäinen tavoite oli siis palautua mahdollisimman hyvin Wintereistä ja sitten parantua flunssasta. Karkki katsoi mulle kisaviikolle pari hyvää treeniä – lähinnä nostotuntumaa ja siinäpä se olikin. Ei siinä ois muutenkaan ollut enää paljoa tehtävissä – kaikki on rakennettu kuitenkin kauden aikana.”

 

Kuva: @processhnp

 

Ja hyvin oli rakennettu, sillä Suomen mestaruushan sieltä tuli! Suuret onnittelut!! Mitkä mietteet sinulle jäi tuosta kisaviikonlopusta kokonaisuudessaan?

“Kiitos!! Kun aamun puntarin selvitin, oli pari tuntia aikaa tankata ja kroppa alkoi tuntua yllättävänkin hyvältä – onneksi oli ammattilaisia rinnalla auttamassa. Tempaus jännitti ihan hirveästi, se on ollut mulle aina selkeästi hankalampi nosto. Tiesin, että pystyn työntämään painoluokassani muita enemmän, joten eka tavoite oli saada joku järkevä tulos tempauksesta ja sainkin sen toisella yrittämällä. Viimeinen nosto olisi onnistuessaan tuonut myös tempauksesta kultaa, mut ylihän se pyörähti.

Työnnössä otin ensimmäisellä nostolla varman tuloksen, toisella varmistettiin sekä työnnön, että yhteistuloksen kulta, ja kolmannella sain työntää paineitta itselleni kohtuullisen raudan. Yhteistulokseni oli tällä kertaa 65+91kg, joka ei varsinaisesti lämmittänyt mieltä, mutta nythän kisattiinkin vain sijoituksista.

En ole koskaan voittanut yksilötasolla SM-kultaa – joskus junnuissa tuli yleisurheilussa viestikultia ja yksilönä hopeaa – joten olen kyllä oikein oikein iloinen tästä! 🙂 Kyllä tää antaa sekä CrossFittiin että painonnostoon paljon motivaatiota. Viikonlopulta tuli myös muita uusia kokemuksia, sillä pääsin suoraan nostolavalta doping-testeihin. Urheilijoiden testausta olisi mielestäni hyvä saada myös CF:n pariin täällä Suomessa – oishan se reilua ja ihan kaikkien etu.”

 

Kuva: @processhnp

 

Katsotaan sitten kokoavasti viime kauden tapahtumiin. Miten tiivistäisit kulunutta vuottasi?

“Mun piti tosiaan tehdä jotain isoja muutoksia, jotta pystyin jatkamaan sellaista elämää ja tekemään enemmän sellaisia asioita, joita oikeasti haluan. Onneksi tein – tässä kohtaa on vahvasti sellainen fiilis, että kaikki oli sen arvoista. Onneksi uskaltauduin vaihtamaan työpaikkaa, vaikka se tarkoittikin lähes unelmaduunini jättämistä, sillä kaikkea ei voi saada ja kyllä siitä on seurannut vain hyvää. Sitä helposti tottuu omaan arkeen ja oishan se kivempi jäädä “tuttuun ja turvalliseen” oravanpyörään pyörimään. 😀 Mutta kyllä kaikkien tulisi olla rohkeita näiden juttujen suhteen!”

 

Entä mihin tähtäät nyt? Millaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin tavoitteita sinulla on – CrossFitin ja painonnoston suhteen, tai muuten?

“Mun kohdalla tää kausi päättyi ehdottomasti tähän. En tee Openeita, koska eväät on nyt syöty ja edessä on odotettu ylimenokausi. Tämän lomanikin suunnittelin tarkoituksella just tähän, koska kahteen kisaan panostaminen täysiä vei kyllä henkisiäkin voimavaroja. Openit ei mua muutenkaan tällä hetkellä oikeastaan kiinnosta, koska se maapaikka mitä siellä nykyään jaetaan, on jo aika next level. 😀

Mitään muita tarkkoja suunnitelmia mulla ei varsinaisesti nyt ole, kun heinäkuun alun tempauksen ja työnnön SM-kisat Rönnin (lavatanssi)lavalla. Sitten ois ajatuksena lähteä ennemmin tai myöhemmin ulkomaille kisaamaan, se olis siistiä! Yksilönä ja/tai parikisoihin treenikaverini ja hyvän ystäväni Lilli Hedmanin kanssa. Voi myös olla, että tuun painottamaan jatkossa enemmän painonnostoa, koska siinä mulla ois vielä niin kovin paljon annettavaa. Mut ei crossfittailu tietenkään oo mihinkään tästä jäämässä.”

 

 

Jäädään odottamaan innolla! Miltä kalenterisi näyttää seuraavat viikot?

“Tyhjältä! 😀 Alkaa jo tehdä mieli liikkua enemmänkin, mutta juuri nyt suunnitelmissa on tehdä vain just sitä, mitä huvittaa. Ollaan oltu aktiivilomalla Lapissa laskettelemassa ja hiihtämässä, mut tästä vielä suunnataan viikoksi etelän lämpöön relaamaan ihan kunnolla. Lomien jälkeen siis vasta kunnolla takaisin ruotuun. ;)”