Skaalatun podiumilta yleiseen sarjaan – Kaisa Haunialle tulevan Winter Warin kisakenttä on tuttu, seura nyt vain astetta kovempi

Kevättalvinen perjantai 2019, Tampere. Winter War 2019 startattiin uudessa lokaatiossa, Kauppi Sports Centerillä parin kilometrin matkan päästä tutulta Tampere Areenalta. Yleisen sarjan urheilijoiden kisaviikonloppu avattiin sprintti- ja motorisen nopeuden ja ketteryyden testeillä, jollaisia ei Suomen CrossFit-kisakentillä oltu ennen nähty.

Kisan skaalattu sarja sai odottaa omaa starttiaan jo tuttuun tapaan lauantaihin ja Tampere Areenalle. Tuossa urheilijajoukossa odotteli tuolloin myös kotimaisemissaan urheillut Kaisa Haunia.

– Winter War oli mahtava kokemus! Ehdottomasti upein urheilukilpailu, jossa olen koskaan ollut urheilijana mukana. Jännitin kaikkia lajeja hirveästi, enkä pystynyt syömään koko päivänä oikein mitään muuta kuin lakuja, Haunia, 25, muistelee reilun vuoden takaista kisakokemusta.

Pienestä pitäen aktiivisesti eri liikuntalajeja harrastaneelle Haunialle urheilun parissa kilpaileminen on aina tuntunut luontaiselta – kilpapuolen kokemusta on ehtinyt kertyä niin jalkapallosta, yleisurheilusta, hiihdon parista kuin lentopallostakin. Myöhemmin lajit vaihtuivat ryhmäliikuntaan, ja fysioterapeutiksi kouluttautunut ja alalla toimiva urheilija toimiikin tätä nykyä fyssarin työnsä ohella myös ryhmäliikuntaohjaajana.

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten mukaan tuli myös CrossFit.

– On Rampille osallistuin elokuussa 2017, ja laji vei heti mennessään! Lentopallon lopettamisen jälkeen tuntui, että elämästä puuttuu jotain, ja sen aukon CrossFit paikkasi. Aika nopeasti tiesin, että haluan jossain vaiheessa kilpailla. Kävin reilu vuoden CF 33100:n perustunneilla ja sitten aloitin tekemään Athlete Training Protocol -ohjelmointia, jota edelleenkin teen.

Kilpailijan polkua ajatellen Haunia osoittaa kunnioitettavaa esimerkkiä. Viime vuonna Winter Warin skaalatun sarjan kolmonen karsi tiensä tämän vuoden yleiseen sarjaan, jonne urheilija lähtee karsinnan sijalta 21.

Siinä missä viime vuoden kisa skaalatussa sarjassa oli urheilijalle hyvä niin kokemuksellisesti kuin tuloksellisesti, valotti se samalla tasoa, millä on – ja mille oli myös halu päästä.

– Viime vuonna kisoissa kun seurasin yleistä sarjaa, niin rehellisesti tuntui, että olen vielä valovuoden päässä siellä kisaavista naisista: itse nostin clean & jerk -lajissa 70kg, kun yleisessä moni nosti 90kg, enkä päässyt käsilläkävely-lajissa metriäkään eteenpäin. Kisojen jälkeen kuitenkin päätin kehittää heikkouksiani toden teolla ja koittaa karsia kesällä Karjalan Kovimpaan tai alkusyksyn Unbrokeniin. Pääsin sitten karsinnoista Karjalan Kovimpaan ja itse kisakin sujui yllättävän hyvin. Kokemus antoi itseluottamusta ja huomasin kehittyneeni paljon alkuvuoteen verraten. Silloin päätin, että aion karsia myös Winter Wariin.

– Oli aika kirkkaana mielessä, mitä pitää kehittää, jotta voisi päästä kilpailemaan yleisiin sarjoihin: keskityin harjoittelussa eniten voiman ja voimistelun kehittämiseen.

Ja tulosta on myös tullut, mitä käy karsintoihin katsominen.

– Koen olevani melko monipuolinen cf-urheilija, mikä näkyi myös WW:n karsinnoissa tasaisina sijoituksina – parhaimman ja huonoimman lajin välillä oli vain 3 sijan ero. Yleisesti vahvuuksiani ovat kehonpainolla suoritettavat liikkeet. Haasteellisimmat liikkeet itselleni ovat esimerkiksi raskaat maastavedot ja takakyykyt. Ja soutu.

Itse päätapahtumaan on enää vain muutama viikko. Millä mielin valmistaudut vielä viime hetket?  

– Valmistaudun kisoihin harjoittelemalla suunnilleen kuten tähänkin asti. Arkena olen päivät töissä, treenit sijoittuvat iltaan. Pyrin ylläpitämään nykyistä kuntotasoa ja mahdollisesti kehittämään joitakin heikkouksia, mutta ei kuukaudessa toki ihmeitä tapahdu. Yritän myös nukkua, syödä ja levätä riittävästi!

– Kisan osalta odotan haasteita ja toivon jotakin hauskoja ja yllättäviä elementtejä lajeissa. Ja odotan kokemuksen olevan yhtä huikea kuin viime vuonnakin!